"Gerekli Şeyler" Protestosu

Bu akşam eve geldiğimde böyle bir haberle karşılaşmak resmen sinirlerimi bozdu. İşin hak, hukuk kısmından ziyade, karşılığında hiçbir şey beklemeden başkalarına sevdikleri şeyleri ulaştırabilmek olarak gördüğüm bir uğraşının hiçe sayılması -ki o "adam gibi uğraşı" olarak görmedikleri şeyden aslında kendileri de para kazanmayı bekliyorlar- resmen saygısızlık!

İsteklerini daha "medenice" bir şekilde ifade etmeleri gerekirken, böyle bir üslup kullanmalarını küstahça buluyorum.

Kendine ve gönül verdiği uğraşısına saygısı olan bir çevirmen/editör olarak bu yazıyı burada yayınlamayı bir borç bilirim!
*********************************************************************************

Adsız-1
#GerekliŞeyleriBoykotEdiyoruz
Etiketi ile twitterda twit atabilirsiniz.
Yorozuya-otakuturk olarak manga fansub gruplarının yanındayız.
BU PROTESTO GEREKLİ ŞEYLER'İN TELİF VE YAYIN HAKLARINA SAYGI DUYUP TAMAMEN USLUPLARININ AŞAĞILAYICI OLMASINDAN DOLAYI YAPILMAKTADIR.

PEKİ NEDEN?

Aşağıda Manga-tr ile Gerekli Şeyler arasındaki konuşmayı görüyorsunuz. Bu konuşmada, Gerekli Şeyler'den Deyvi Simoni, manga gruplarının hırsızlık yaptığını, devam etmeleri halinde ise tazminat talep edeceklerini, hatta hapse attıracaklarını SAYGISIZ bir uslupla söylemektedir. Kendisi bir kısım mangaların, Türkiye'deki yayınlama haklarını satın aldıklarını bu sebeple de manga sitelerin korsan yayın yaptığını belirtmektedir.
1 - Dağdan gelip bağdakini mi kovuyorsunuz?
Gerekli Şeyler yokken manga grupları vardı. Siz yokken o gençler buradaydı!
2 - Saygı nedir bilir misiniz?
Sırf paranız var diye sizden önce ve sizden yüzlerce kat kaliteli ve hızlı çeviri yapan gruplara korsan diyemezsiniz.
3 - Mangayı Türkiye'ye siz mi getirdiniz?
Hırsız ve korsan diyerek aşağıladığınız bu insanlar olmasaydı, şimdi size para kazandıran bu mangaları Türkiye'de kim tanıtacaktı?
4 - Bu gruplar olmadan önce neden Türkiye'ye manga getirmediniz?
Risk almak ZORO'nuza mı gitti.
5 - Hukuk önünde herkesin eşit olduğunu unuttunuz mu?
Yasal olarak telif haklarını elinizde tutuyorsunuz diye, dilediğiniz gibi hakaret edebileceğinizi ve tehdit edebileceğinizi mi sanıyorsunuz?
6 -  Noter ihtarı nedir bilir misiniz?
Telif hakkı ihlali yapan bir internet sitesinin nasıl uyarılmasını gerektiğini bilen bir avukatınız yok muydu da, bireysel olarak mail attınız?
7 - Siz gerçekten mangaların kendi becerilerinizle mi sattığınızı sanıyorsunuz?
Sizin reklamınızı yapan gene manga siteleridir!
8 - Kendi ayağınıza sıktığınızın farkında mısınız?
Unutmayın ki Türkiye yayınlama haklarını alınca, size yanında okuyucular hediye gelmiyor.
MANGA TR ile DEYVI SIMONI ARASINDAKİ KONUŞMA
Günaydın Arkadaşlar, sitemizde yer alan bazı serilerin artık yayınlanamayacağından bahsedeceğim.
Gerekli Şeyler Yayıncılık'tan gelen mailler aracılığıyla sitemizde yayınlanan "Bleach, Naruto, One Piece, Hellsing ve Shingeki no Kyojin" serileri hakkında uyarı aldık.
Mail Konuşmaları
GŞ - “GEREKLİ ŞEYLER YAYINCILIK
Yaptiginiz korsan ceviriler
Oncelikle cesaretinize hayran kaldik. Bir yayinevinin onbin hatta yuzbinlerce lira harcayip insanlara ulastirmaya calistigi mangalari siz boyle terbiyesizce, ahlaksizca yayinliyorsunuz helal olsun. Simdi biz Gerekli Seyler Yayincilik olarak Bleach, Naruto, One Piece, Hellsing ve Shingeki no Kyojin in turkiye yayin haklarinin sahibiyiz. Eger bir kac gun icinde bu mangalarin KORSAN yayinlari sitenizden kaldirmazsaniz, sonu hic iyi olmaz ve hayatiniz boyunca calisarak kazanamayacaginiz bir meblada tazminat oder hatta demir parmakliklarin arkasini ziyaret edebilirsiniz. INSANLARIN EMEKLERINI CALMAYIN, GIDIN ADAM GIBI SEYLERLE UGRASIN.
GEREKLI SEYLER YAYINCILIK”
Manga-TR - “Biraz daha resmi bir dil ile bize ulaşabilirseniz sevinirim.”
GŞ - “Daha ne gibi resmi bir dil bekliyorsun anlamadim? Sence resmi bir dil hakediyor musunuz? Biz burda bu kitaplara yuzbinlerce lira telif hakki oduyoruz siz -BEDAVAYA- intenete koyuyorsunuz. Yapilan sey dogru mu? Hayir degil ve gelmis daha resmi bir dil ile ulasirsaniz diyorsun.
Al benim adim Deyvi Simoni, Gerekli Seyler Yayinciligin kurucu ortagiyim. Ve ilk gonderdigim mesajdaki ciddiyetimi koruyarak, bu mangalarin siteden kaldirmanizi talep ediyorum. Talebimiz karsilanmazsa, yasal yollara basvuracagimizi belirtiyorum.”
Manga-TR - Çevirileri Manga-tr.com yapmıyor. Site ile bağımsız kişi veya kişiler gerçekleştiriyor ve sisteme gönderiyorlar. Çalışalarınızdan sisteme kopyalanan bir şey göremedim. Türkiye'de serilerin telif haklarına sahip olan kurumlar bizimle iletişime geçtiğinde ilgili serinin sitemizde ki yayınına son veriyoruz. Sizden istediğimiz sadece daha düzgün bil dil ile bizimle iletişime geçmenizdi. Ne tehtid nede aşağalıyıcı bir dille. Kısa süre içerisinde kaldırılacaktır. İyi günler dilerim.

Böylesine bir üslubla karşılaşınca bir çocuğun bize şaka yaptığını düşündük. Ama ne yazık ki doğruymuş. Ücret beklemeyen gönüllü çevirmen ve editörlerimizin emeklerini kaldırtılıp boşa çıkartıldı, emekleri çalanlar ortada. Adamlar o kadar para veriyorlarsa sonuçta kazanıp cebini doldurmak için yapıyorlar, babalarının hayrına değil. Biz sadece bu yeni kültürleri yayabilmek ve geliştirebilmek ve insanları mutlu etmek için yapıyorduk bu işi, sonuçta insanları mutlu etmek bize göre “ADAM GIBI SEYLER”le uğraşmaktı.
Fansub grupları, çalışmalarının yayınlanmasına izin vermediklerinde de kaldırıyoruz, hakaret etmek, küçümsemek Gereksiz Şeyler bunlar.
Böylelikle Bleach, Naruto, One Piece, Hellsing ve Shingeki no Kyojin serilerini artık yayınlayamıyoruz, bunun için okuyucularımızdan, emektar çevirmenlerimizden ve editörlerimizden özür dileriz.
********************************************************************************
Kaynak için tıklayınız.
*********************************************************************************

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Night Mode